Consiliul Județean Cluj a anunțat că este pregătită să reia negocierile în vederea achiziției unei clădiri care să poată fi transformată într-un spitatal monobloc pediatric, scrie Actual de Cluj. Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a explicat faptul că banii necesari există, dar trebuie așteptate recomandările cu privire la cele mai bune variante.
”Avem primit recomandările tehnice din partea conducerii Spitalului de Copii, precum și din partea Direcției de Sănătătate. Clădirea trebuie să aibă anumite dimensiuni, să respecte o serie de cerințe privind amenajarea unităților spitalicești. Ca atare, în funcție de aceste recomandări lansăm o nouă ofertă în piață, și sper că vom găsi clădirea cea mai potrivită în care să putem muta spitalul de copii, cu toate secțiie aferente”, a precizat preșdintele Consiliului Județean, Alin Tișe, pentru Actual de Cluj.
El a adăugat că administrația județeană dispune de banii necesari pentru achiziția clădirii. ”Avem 50 de milioane de euro disponibili. Sunt banii pe care i-am împrumutat pentru lucrări de investiții. Din această sumă am cheltuit până în prezent doar 7 milioane de euro, pentru lucrări la drumuri. Nu a fost necesar să cheltuim mai mult din acest împrumut pentru că în cea mai mare parte, pentru lucrările de întreținere a drumurilor au venit bani din programul național de dezvoltare. Ca atare, dacă găsim clădirea pentru spital, o putem achiziționa oricând”, a spus Tișe.
Inițial s-a vehiculat că administrația județeană negociază preluarea clădirii de pe Calea Turzii nr.178 K, pe care grupul maghiar KÉSZ a început să o construiască încă din 2009, cu destinația: „Spitalul Universitar Pelikan”. Din lipsă de finanțare, KÉSZ nu a mai definitivat proiectul și a scos imobilul la vânzare. Reprezentanții Consiliului Județean arată că au primit o ofertă și din partea grupului maghiar, în vederea achiziției acestei clădiri, și că imobilul s-ar fi pretat cel mai bine pentru un spital de copii. Între timp însă Reprezentanții KÉSZ au ieșit să anunțe că au inclus clădirea în circuitul Hexagon (alt grup privat de investiții imobiliare), urmând ca spațiile din imobil să fie transformate în birouri clasa A și apartamente tip hotel. Mai mult, reprezentanții KÉSZ s-au lăudat că în proproție de 30%, spațiile au fost deja antamate spre închiriere, deși clădirea va fi definitivată de abia la începutul anului viitor. Preșdintele Consiliului Județean, Alin Tișe, este de părere că ieșirea reprezentanților KÉSZ nu are alt scop decât acela de a forța o creșetere a prețului de vânzare a clădirii. „Dacă mă întrebați pe mine, n-au vândut așa cum se laudă, pur și simplu e o strategie pentru a scoate mai mulți bani pe clădire. Treaba lor, în ce ne privește, așa cum am spus, relansăm cererea de achiziție, cu indicațiile tehnice de care trebuie să ținem seama. Să vedem ce alte propuneri vom mai primi și intrăm la negocieri”, a anunțat Tișe.
Potrivit informațiilor Actual de Cluj, administrația județeană ar mai fi primit alte două oferte, de la alți investitori privați. Este vorba în primul rând despre o suprafață de 5ha, teren liber de sarcini din zona Terapia (B-dul Muncii). Terenul nu ar fi neapărat nepotrivit, însă planul administrației județene este de a achiziționa o clădire și nu a de a construi. O altă ofertă ar fi venit din partea Grupului Amera, care deține clădirea Amera Tower pe Calea Baciului, nr 2-4. Imobil nu ar reprezenta neapărat vreun impediment numai că accesul implică destule probleme, sunt de părere reprezentanții Consiliului Județean. Tot Grupul Amera mai deține o suprafață generoasă în zona Expo Transilvania, concesionată de la Primărie. Inițial, acest teren a fost atribuit de Primărie pentru realizarea unui complex de birouri/săli de conferințe. Amera a renunțat la investiție, având pretenția să tranforme proiectul într-un centru comercial. După lungi dispute în instanțele de judecată, Amera a obținut câștig de cauză, fără însă să-și fi asumat până la acest moment o decizie concretă privind demararea unei investiții.
Reamintim că sediul Spitalului de Copii de pe strada Moților e în proces de revendicare, iar planul președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe, era acela de a muta Spitalul, cu secțiile aferente, într-un singur imobil.