Singurul oratoriu compus de Beethoven: ”Iisus pe Muntele Măslinilor” va fi adus în fața publicului clujean în Joia Mare a Paștilor ortodoxe, 25 aprilie 2019, de la ora 19:00, la Colegiul Academic.

Concertul va fi dirijat de bagheta dirijorului József Horváth și susținut de soliștii Paula Iancic (soprană), Adorján Pataki (tenor) și Sándor Köpeczi (bas), Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat ”Transilvania”.

Pentru cel care a afirmat „Omul e mai tare decât soarta și o poate învinge”, lupta cu destinul a devenit un adevărat laitmotiv al vieții sale. Drept dovadă a spiritului creator care sfidează imposibilul stă însăși creația muzicală a unui erou – Ludwig van Beethoven.

La 5 aprilie 1803, oratoriul dramatic „Iisus pe Muntele Măslinilor”, lucrare rămasă singulară în creația de gen a compozitorului, a fost adusă în atenția publicului vienez în primă audiție, alături de Simofnia a II-a și Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră.

Concepută pentru soliști (Serafim – soprană, Iisus – tenor, Petru – bas), cor și orchestră, lucrarea redă încă din primele măsuri ale introducerii orchestrale (Grave), într-o tonalitate minoră – mi bemol minor – atmosfera apăsătoare a nopții de suferință. Aceasta este urmată recitativul și aria prin care Iisus se adresează Tatălui, recunoscându-și teama pe care o are față de patimile care i-au fost predestinate și, cerându-I putere, acceptă în final voia Sa, urmând să îndure întreaga suferință pentru a salvara omenirea. Libretul lucrării a fost scris de Franz Xaver Huber, în strânsă colaborare cu compozitorul însuși, surprinzându-L pe Iisus, al cărui suflet era cuprins „de o întristare de moarte”,  în mijlocul cumplitei stări de agonie, așa cum este El portretizat în Evangheliile Noului Testament. În final, corul Îngerilor va proclama victoria vieții asupra morții, triumful luminii asupra întunericului, prin Învierea lui Iisus.

Oratoriul reprezintă o lucrare nu atât religioasă, cât umanistică, construită în jurul dramei și agoniei Omului Iisus Hristos.

 

Articolul precedentFestivalul Filmului Francez la Cinema Victoria din Cluj-Napoca
Articolul următorSpitalul Clinic de Recuperare din Cluj, dotat cu microscop operator