Medicul Florin Stamatian, deputat PNL de Cluj, atrage atenția asupra inexistenței medicilor de familie pentru locuitorii a trei comune din județul Cluj, criză cauzată de subfinanțarea activității acestora.

Deputatul clujean, medic la rândul său, susține că, în ciuda majorării cu 118,48 milioane de lei a sumei alocate pentru asistența medicală primară (medici de familie și cabinetele lor), acest sector al sănătății rămâne subfinanțat, scrie ziuadecj.realitatea.net.

Astfel, la nivelul județului Cluj există trei comune în care locuitorii duc lipsa medicului de familie; este vorba despre Ploscoș, Vad și Suatu.

Una dintre problemele la care am avut totuși o satisfacție a fost trecerea amendamentului pentru medicii de familie, activitatea care este clar subfinanțată. Dacă am lua ca exemplu numai județul Cluj, în care era cândva o bătălie să se prindă loc în medicina de familie, astăzi avem trei comune care șchioapătă rău din acest punct de vedere.

Printre acestea ar fi comuna Ploscoș, unde este o problemă tocmai din cauza veniturilor medicilor. În Ploscoș sunt doar 650 de locuitori, ceea ce cu siguranță nu poate să acopere cheltuielile salariale, pentru că un medic de familie nu funcționează singur. Are nevoie de asistentă, de contabil, de îngrijitor. Atunci, rezolvarea care s-a găsit este trimitere pacienților la Câmpia Turzii, dar de la Ploscoș la Câmpia Turzii sunt 20 de kilometri, deci este greu să asiguri în acest fel sănătatea.

Articolul precedentVIDEO | Debranșare cu scandal în Gherla! Au intervenit şi jandarmii
Articolul următor34 de ambulanţe noi vor fi repartizate Clujului în 2019