Ieri s-a desfășurat în localitatea Nireș o nouă ediție a sărbătorii tradiționale „Paparudele”, eveniment la care au participat numeroși locuitori ai comunei Mica și nu numai.

Sărbătoarea – organizată în fiecare an de Primăria Comunei Mica, Consiliul Local Mica și Centrul de Informare Turistică Mica – a început imediat după terminarea slujbei de la biserică, la ora 12:30, în centrul localității Nireș, scrie Dej24.ro.

Conform tradiției, mai mulți tineri mascați încearcă să apere un frunzar de gălețile cu apă aruncate de pe margine de fete și copii. Alaiul umblă prin sat de la o casă la alta, iar paparuda este udată de cei mascați, în „raza lor de acțiune” fiind prinși uneori și spectatorii de pe margine. O capră prezentă și ea pe ulițele satului joacă un dans săltăreț, iar localnicii o răsplătesc cu bani, pe care îi adună chiar de pe jos.

Sărbătoarea are ca scop aducerea ploii, a prosperității și belșugului pe ogoare, roade bogate și ape curate în fântâni. Paparuda este denumirea cea mai răspândită a ritului magic de provocare a ploii, practicat pe timp de secetă.

”Paparudele e de când am fost noi copii. Am 81 de ani și tot așa a fost… Înainte a fost la Ispas, român cu ungur laolaltă. Mai de mult hotarul era plin cu bucate, acum niciun pământ nu mai e lucrat…”, ne-a spus un bărbat din sat.

”Tradiția e din moși-strămoși. E o tradiție frumoasă, mie îmi place. Când am venit prima dată aici și am văzut m-a cam întristat așa un picuț, când am văzut cum îi udă… Am pățit-o și eu! Și pe mine m-a prins, eram îmbrăcată frumos și m-a aruncat în vale, peste pod… În vale m-au aruncat, în apă, îmbrăcată gata… Zice că dacă plouă de Paparude atunci vin, dacă nu plouă de Paparude înseamnă că nu, că se udă ei… Îmi place foarte mult, e mai frumoasă că <<Împănatul boului>>”, ne-a explicat o altă femeie.

”Această tradiție este foarte veche. Eu mă bucur că împreună cu tinerii din sat, inclusiv cu oameni de alte vârste, ducem tradiția mai departe. Este un lucru foarte bun, îmbucurător pentru că nu trebuie să ne uităm tradițiile și locurile unde ne-am născut. După cum vedeți, deja picură…. înseamnă că vom avea roade bune”, a declarat pentru Dej24.ro primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz.

Articolul precedentAl şaptelea curs gratuit al Şcolii de Arte Cluj, cel de cunoaştere şi iniţiere în studiul viorii, susţinut de expert Diana Creţu
Articolul următorPakistanez depistat cu şedere ilegală în Cluj! Acesta nu va mai putea intra în România timp de doi ani