După ce un copil din Bucureşti a murit după ce a consumat o shaorma, inspectorii de la Protecția Consumatorilor au făcut controale la fast food-urile din Cluj. Aceștia au descoperit zeci de kilograme de carne stricată.

În urma unui control efectuat de către inspectorii comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj, în unităţile de alimentație publică tip fast food, shaormerii a fost identificat un operator economic de pe raza judeţului, la care s-au descoperit mai multe deficienţe.

Acestea au fost produse cu data durabilităţii minimale depăşită cu până la 45 de zile (carne porc lucru), produse cu modificarea stării termice, care nu aveau niciun element de identificare caracterizare (piept de pui, ceafă de porc), produse preparate cu schimbare stare termică (carne vită sau de porc, produse care înainte de congelare au fost fierte), frigiderele în care erau depozitate produsele prezentau suprafeţe cu pete de rugină în exces, glazură de gheaţă în exces, neputându-se identifica produsele depozitate.

Ca urmare a acestor deficienţe, operatorul economic a fost sancţionat contravențional cu amendă de 30.000 de lei, iar 23 kg de produse au fost oprite definitiv de la comercializare. Totodată, s-a dispus măsura opririi temporare a activităţii din blocul alimentar până la remedierea deficienţelor.

La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi produse de tip fast food

Potrivit inspectorilor de la Protecția Consumatorului, pentru a achiziționa produse de tip fast food care să nu le pună sănătatea sau poate chiar viața în pericol, consumatorii trebuie să țînă cont de câteva sfaturi.
La cumpărarea produselor din carne/carne tocată să acorde atenție deosebită la aspectul produsului. Aceștia trebuie să urmărească modul de etichetare, să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/ datei limita de consum și a ingredientelor alergene.

Consumatorii trebuie să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare și să refuze produsele din carne pe care nu este înscrisă dată durabilității minimale/ dată limita de consum sau dacă această este modificată sau depășită.

De asemenea, este recomandat să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscă să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.

Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observă unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume: existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate.

De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

 

 

Articolul precedentACCIDENT UNGARIA. Mai mulți copii au rămas orfani de ambii părinți
Articolul următorVIDEO. Un șofer a blocat accesul ambulanțelor în Clinica Medicală 2