Zeci de mii de credincioşi vor participa miercuri, de la 9.00, la Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului” la Mănăstire Nicula, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din România.

Aceasta este renumită pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Mănăstirea este localizată în apropierea orașului Gherla, în localitatea Nicula.

În fiecare an de Sfânta Maria Mare, când această mănăstire își serbează hramul, mulți creștini veniți din toate zonele țării și chiar de peste hotare se adună aici pentru a se închina la icoana Sfintei Fecioare Maria.

Aceast lăcaș de cult și rugăciune este printre cele mai vechi din Transilvania și din țară. Începuturile acestei mănăstiri sunt strâns legate de Nicola, un pustnic care a poposit în această zonă în 1326. El a dat numele atât satului, cât și mănăstirii. Prima scrierea istorică ce vorbește despre aceast lăcaș sfânt datează din 1552 când istoricii scriau despre ea ca fiind o mănăstire din lemn ce purta hramul “Sfânta Treime”.

Între 1712-1714, sfânta mănăstire a fost renovată. Din nefericire, un secol și jumătate mai târziu, un tragic incident a dus la mistuirea acesteia într-un incediu. În 1875-1879 biserica a fost reconstruită, întreg procesul continuând până în 1905. Numărul mare de credincioși care se rugau la această mănăstire l-au determinat pe profesorul de teologie Mihai Ivasco să se îngrijească de renovarea lăcașului.

După moartea acestuia, în biserică s-a construit iconostasul aurit care, mai apoi, în 1938, a fost înlocuit cu unul din lemn de tei. Scobitura din centru descoperea vestita icoană făcătoare de minuni a Feciorei Maria cu Pruncul. Turlele bisericii s-au construit abia în 1905, iar aceasta a fost pictată prima oară în 1961.

Cei care vizitează astăzi mănăstirea pot afla mai multe despre arta populară datorită obiectelor de cult din muzeul mănăstirii. Acest muzeu s-a constituit după incendiul din 1973, în timpul starețului Cleopa Nanu. În 1997, în timpul protosinghelului Visarion Pasca, muzeul conținea icoane pe lemn și sticlă, cărți vechi și alte obiecte de cult.

Articolul precedentJuniori din 13 țări își dispută trofeul ITF AEGON Open 2018 la Cluj-Napoca
Articolul următorPeste 200 de jandarmi, mobilizați la procesiunile religioase de la Mănăstirea Nicula