În fiecare an, în luna mai, toate organizațiile de pacienți cu Boli Inflamatorii Intestinale marchează Ziua Internațională a luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale. Anul acesta, sub sloganul „Making the invisible visible!”, pacienții din întreaga lume își propun să aducă în atenția publicului larg povara acestor boli, să facă vizibile problemele necunoscute despre Boala Crohn și Colita Ulcerativă, printr-o campanie concertată de iluminare a unor clădiri simbolice, în violet, și o serie de evenimente.

Astfel, joi, 9 mai 2019, de la ora 20:00, în foaierul de la Cazinoul din Parcul Central va avea loc un eveniment dedicat acestei Zilei Internaționale a luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale.

La eveniment vor participa Prof. Dr. Marcel Tanțău, Conf. Dr. Alina Tanțău, dar și a alți specialiști.

„Asociația Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale din România, ASPIIR, împreună cu echipa de specialiști ai Centrului dedicat îngrijirii pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale din Cluj-Napoca, vă invită să vă alăturati campaniei, să întelegem Bolile Inflamatorii Intestinale, să creștem gradul de conștientizare a acestora în rândul publicului larg”, susțin organizatorii.

„Bolile inflamatorii intestinale au impact asupra vieții personale a pacienţilor, afectându-le atât viaţa profesională şi capacitatea de a munci, cât şi relaţiile sociale. Am ales să organizăm acest eveniment pentru a atrage atenția publicului larg că aceste boli există și reprezintă o povară nu doar pentru pacient, dar și pentru întreaga societate”, explică Isabella Grosu, președinte al ASPIIR.

În România sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, aproximativ 3 milioane de persoane suferă de BII în Europa. La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu BII sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 şi 6 săptămâni concediu medical pe an. De multe ori pacienții ajung să se simtă captivi, fiind nevoiți să folosească toaleta de până la 20 de ori pe zi. De asemenea, în perioadele de puseu acut al bolii, pacienți au crampe, dureri abdominale, sângerări și au nevoia urgentă de a merge la toaletă. Aceste pusee pot dura chiar și 5 zile pe săptămână.

Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecțiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv.

 

 

Articolul precedentImplementarea colectării selective scumpeşte factura de gunoi la Cluj
Articolul următorDonează sânge și mergi la UNTOLD și NEVERSEA