Reprezentanții firmei spaniole de arhitectură Practica, care au câștigat concursul de soluții organizat de Primărie pentru amenajarea râului Someș, s-au prezentat în ședința Comisiei de Urbanism cu o primă variantă de proiect. Arhitecții propun ca tot cursul râului care traversează o aripă importantă a Clujului să fie reîncadrat într-un spațiu mai generos, care să genereze o relaționare cu comunitatea orașului, prin intermediul unor terase succesive, gradene, piațete urbane. În zona Sălii Sporturilor sunt propuse și debarcadere dar și 9 km de piste de biciclete, precum și 13 km de alei pietonale.

Primăria Cluj Napoca a organizat concursul de soluții pentru amenajarea Someșului încă de acum 7 luni, punând la bătaie suma de 1,5 milioane de lei. Firma spaniolă a câștigat concursul și și-a luat și un colaborator local: firma de arhitectură Planwerk, care și-a câștigat notorietatea mai ales prin proiectul de reamenajare a Pieței Unirii din Cluj. Soluțiile propuse de arhitecții spanioli au fost dezbătute în Comisiile de Urbanism reunite din Primărie și Consiliul Județean, urmând ca observațiile lansate de specialiști să fie preluaye și integrate în proiectul propus de spanioli. După ce va trece de perioada de avizare, Primăria ar urma să găsească soluții de finanțare pentru implemntarea proiectului.

Exemplificare în proiectul propus de arhitecții spanioli 

Arhitectul de la Practica, José Mayoral Moratilla, a precizat că echipa care a lucrat la proiect a prevăzut o serie de intervenţii pe traseul apei:  sisteme de terasare, gradene, renaturalizarea zonei şi  amenajarea de culoare de mobilitate lentă – pietonal şi velo – pe un traseu continuu. Pentru o relaţie mai bună cu râul, se propun o serie de platforme de belvedere, amplasate în direcţia apei: „Unele avansează în albie şi permit o altfel de relaţie între pieton şi cursul râului”.

 

Articolul precedentAnunțuri „la plesneală” și prețuri de peste 2000 de euro/mp. Cum arată piața imobiliară din Cluj
Articolul următorCrater uriaș pe un drum național