Clujenii sunt așteptați vineri, 3 mai 2019, începând cu ora 19:00 la Filarmonica de Stat ,,Transilvania” la un concert dirijat de bagheta dirijorului londonez George Jackson.

Potrivit organizatorilor, seara se va deschide rătăcind prin păduri de poveste, pe fundalul uverturii operei Hänsel şi Gretel, iar la final, cei prezenți vor simți atmosfera și aroma Scoției în muzica lui Mendelssohn, construită ca o adevărată carte poștală dintr-o călătorie.

„Invitatul special al concertului este Amit Peled, un fost baschetbalist care va demonstra că a meritat să lase mingea de baschet pentru violoncel, oferind spre ascultare o lucrare deosebită, descoperită târziu (în 1961) – Concertul nr. 1 pentru violoncel, în Do major, de Haydn”, susțin reprezentanții Filarmonicii.

Câştigător al Premiului de Dirijat Aspen (2015), George Jackson a atras atenţia lumii muzicale internaţionale odată cu concertul în care l-a înlocuit, în ultimul moment, pe Daniel Harding la Philharmonie de Paris, în care a dirijat Simfonia a IV-a de Charles Ives cu Orchestre de Paris. Printre angajamentele recente se numără debutul său ca Dirijor Asociat la Opera Holland Park (cu Così fan tutte) şi cu Kammeroper Festival (cu o nouă producţie a operei Paiaţe). În stagiunea aceasta, colaborează cu Orchestra Naţională a Operei din Montpellier, Opera din Rouen, Opera North (Flautul fermecat), Grange Park Opera (Hänsel şi Gretel).

Carismaticul violoncelist israelian Amit Peled este apreciat ca unul dintre cei mai valoroşi interpreţi ai scenei de concert. Şi-a început viaţa ca jucător de baschet şi a fost numit „mai mare decât viaţa” şi „Jacqueline du Pré în corpul unui fermier” atunci când s-a îndreptat spre violoncel. Dintotdeauna a încercat să distrugă barierele sălii de concert, lucru despre care cotidianul The Baltimore Sun scria: „Personalitatea sa prietenoasă este exact ceea ce toţi spun că e nevoie pentru ca muzica clasică să supravieţuiască.” Între 2012 şi 2018, Peled a cântat pe violoncelul „Goffriller 1733” care i-a aparţinut lui Pablo Casals, ce i-a fost împrumutat de văduva acestuia, Marta Casals Istonim.

 

Articolul precedentAutobuzul 21 din Cluj-Napoca își modifică, temporar, traseul
Articolul următorO nouă ediție a târgului Produs de Cluj la Huedin