Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2018 a debutat vineri cu filmul Foxtrot. Peste 3.000 de spectatori au participat la Gala de deschidere a festivalului, ajuns anul acesta la a 17-a ediţie.

Festivalul a debutat cu un documentar de scurt metraj despre disidenta anticomunistă Doina Cornea, în semn de omagiu faţă de una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale Clujului.

„TIFF 2018 este o ediție aflată sub semnul excelenței cinefile, a provocării, a nostalgiei și a melancoliei’’, a subliniat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Două mari personalități ale României au fost omagiate în deschiderea TIFF 2018. Mihai Chirilov i-a dedicat această ediție marelui regizor Lucian Pintilie.

În memoria regretatei Doina Cornea, unul dintre cei mai puternici opozanți ai regimului comunist, în seara de gală a rulat pe cel mai mare ecran din România scurtmetrajul Păpușa, în regia lui Marius Dumitru Șopterean, despre lupta celei care a fost un simbol al curajului și al rezistenței în istoria recentă a României.

Preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat în cadrul Galei că ideea proiectării documentarului „Păpuşa”, realizat în 1993 de regizorul de origine clujeană Marius Şopterean, astăzi profesor atât la UNATC, cât şi la Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB, a apărut din dorinţa de a aminti de fosta disidentă Doina Cornea, care a murit în urmă cu doar câteva săptămâni. Titlul filmului face referire la păpuşa folosită de Doina Cornea pentru a ascunde diverse scrisori pe care le trimitea la Europa Liberă.

Vorbind despre festivalul ajuns anul acesta la ediţia a 17-a, Tudor Giurgiu a afirmat că TIFF-ul a crescut de la un an la altul.

„Trebuie să îl facem mai bun, nu mai mare. Avem nevoie de un TIFF mai mic. Avem la această ediţie filme din 51 de ţări. Avem, printre altele, retrospectiva Ingmar Bergman, avem filme care s-au turnat la Cluj, un regizor japonez a filmat un film horror şi la Salina Turda, dar şi o expoziţie cu fotografii ale regizorului Lucian Pintilie”, a spus Giurgiu.

Emil Boc, primarul Clujului, a declarat că dacă la început TIFF era un brand al Clujului se pare că lucrurile s-au schimbat și Clujul a devenit un brand al TIFF-ului.

Seara a continuat cu proiecţia Foxtrot, un film foarte aşteptat de publicul TIFF care a avut şansa să ia contact cu creațiile regizorului Samuel Maoz încă din 2010 când acesta a venit la Cluj cu primul său lung metraj. Doamna Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului în România, a pășit vineri seară pe covorul roșu alături de echipa de producție a filmului. Regizorul Samuel Maoz, starul israelian Lior Ashkenazi și tânărul actor Yonaton Shiray s-au declarat copleșiți de atmosfera din Cluj. Samuel Maoz se va întâlni cu publicul clujean și duminică, de la ora 17:00, fiind invitatul special al primei întâlniri dintre invitații festivalului și cinefili în TIFF Lounge.

După o primă zi marcată de săli pline încă de la prima oră, TIFF 2018 continuă sâmbătă și duminică cu „Weekend la castel”. Timp de două zile castelul Banffy de la Bonțida va deveni terenul de joacă al micuților pe timp de zi. Programul de ateliere și jocuri interactive va continua, după asfințit, cu proiecții-eveniment, cine-concerte și petreceri spectaculoase. Aproape 500 de cinefili vor urmări sâmbătă, 26 mai, proiecția Grădina plăcerilor (1925), primul film regizat de Alfred Hitchcock, acompaniată live de ansamblul Notes & Ties.  Proiectat duminică seară tot la Castelul Banffy, Tokyo Vampire Hotel, filmul regizorului japonez Sion Sono, filmat parțial în România, inclusiv în Cluj, va fi urmat de Full Moon Party, petrecere horror organizată de festivalul „Lună Plină” și Vinyl, Rum, Tapas & Wine.

Spațiu al realității virtuale, al noilor forme de storytelling și cinema, infiniTIFF se deschide, oficial, sâmbătă. Programul bogat al zilei de sâmbătă include și vernisajul expoziției Ingmar Bergman and his legacy in fashion and art, la care admiratorii operei marelui cineast suedez sunt invitați începând cu ora 17:00, la Muzeul de artă.

Proiecțiile eveniment se vor ține lanț și duminică, pe 27 mai. Tăcerea celorlalți / El silencio de los otros/The Silence of Others (r. Almudena Carracedo, Robert Bahar), povestea victimelor dictaturii lui Franco, victime care încă luptă pentru dreptate, va rula începând cu ora 15:30, la Cinema Florin Piersic. Seara, de la ora 19:00, Radu Preda, Președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și jurnalistul Cristian Tudor Popescu vor participa la o dezbatere privind Dreptul la memorie, organizată la TIFF Lounge, în Piața Unirii. Tot de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, comedia romantică mută Safety Last! (1923) va fi acompaniată live de pianistul și organistul Samuel Liégeon.

Aproape 900 de invitați sunt așteptați la Cluj pe perioada TIFF 2018. Printre ei, Márta Mészáros, autor de marcă al cinematografiei maghiare, care luni seară, la Cinema Florin Piersic,  va primi Premiul pentru întreaga carieră. Evenimentul va fi marcat de proiecția Aurora Boreală/ Aurora Borealis (2017), cel mai recent film pe care regizoarea îl semnează.

 

 

Articolul precedentAmbasadorul Ucrainei în România, în vizită la Cluj
Articolul următorClujul vrea tramvaie românești pe străzile din oraș