În cadrul Adunării Generale a Uniunii Teatrelor din Europa, care a avut loc în luna mai la Teatrul Vígszínház din Budapesta, cunoscutul regizor clujean Tompa Gábor a fost ales președinte al Uniunii. Tompa Gábor i-a luat locul regizorului Michal Dočekal din Cehia,  care a fost și director al Teatrului Național din Praga.

Tompa Gábor este directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, fiind cunoscut drept unul dintre cei mai moderni regizori din România. Din noua sa postură de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa a transmis că își propune să construiască punți între vechile și noile valori teatrale și să consolideze renumele organizației. Tompa Gábor mai are în plan să reia festivalul anual organizat de către Uniunea Teatrelor din Europa, ultima ediție fiind organizată, în 2008, de către Teatrul Bulandra în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj. De asemenea, pentru Tompa Gábor o importanță deosebită o au și academiile de vară, schimburile culturale și permanenta colaborare dintre teatrele membre.

Înființată în anul 1990 de către Jack Lang (Ministrul Culturii din Franța la acea vreme) și de cunoscutul regizor Giorgio Strehler (directorul Teatrului Piccolo din Milano), Uniunea Teatrelor din Europa pun accent pe diversitatea culturală și lingvistică și iniţiază forme durabile de colaborare internațională. Până acum, președinți ai Uniunii au mai fost: regizorul Gábor Zsámbéki, care a condus organizația după moartea lui Giorgio Strehler, între anii 1998-2004; regizorul Alexandru Darie (directorul Teatrului Bulandra); regizorul Ilan Ronen (fost director al Teatrului Habima din Israel). În acest moment, Uniunea Teatrelor din Europa are peste 40 de membrii, principalul său scop fiind colaborarea inovatoare și schimburile internaționale.

Articolul precedentPoliticienii maghiari cer ca locurile bugetate din universități să fie alocate pe criterii de performanță
Articolul următorAcuzat că ține blocate proiecte europene ca să-și rotunjească salariul, Tișe se dezlănțuie împotriva PSD-iștillor