Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a UBB organizează, în perioada 18-25 mai 2018, seria de evenimente cu titlul Zilele culturii media – 25 de ani de Jurnalism la UBB Cluj, o manifestare dedicată specialiştilor şi viitorilor jurnalişti, dar nu numai lor.

În cadrul seriei de evenimente, conferința cu titlul „Innovation in Journalism Education and Media Practices” va cuprinde dezbateri și sesiuni de lucru pe tema provocărilor ridicate de noile tendințe în jurnalism, new-media și modele de practică.

Manifestarea va cuprinde o serie de evenimente care vizează cultura media contemporană: o expoziție de fotografie de presă, Competiţia Content ++ dedicată studenţilor la jurnalism, sesiunea de comunicări științifice a studenților „Media și societate: modele, reprezentări și fenomene curente”, precum și festivalul studențesc de producție vizuală non-ficțională „V for Visual”.

Directorul Departamentului de Jurnalism, Elena Abrudan, a declarat că la eveniment au fost invitați fondatorii studiilor de jurnalism în cadrul UBB, dar și profesori și profesioniști din țară și din străinătate.

„În acest an se împlinesc 25 de ani de jurnalism la Universitatea Babeș-Bolyai. Acest eveniment este sărbătorit de către Departamentul Jurnalism în cadrul celei de-a treia ediții a Zilelor Culturii Media. La eveniment va participa și jurnalistul Moise Guran care va susține conferința „De la generația online la generația mobile”. De asemenea, la finalul primei zile vom lansa cartea „Portret de grup: 25 de ani de jurnalism” la UBB care adună o istorie a evoluției Departamentului de Jurnalism din 1993 până în acest an. Argumentul prezintă pe scurt aspecte ale anilor de început ai jurnalismului din 1993 până în 2006, dar și evoluția departamentului din 2007, anul în care am preluat conducerea, până astăzi. Am încercat să prezentăm în carte portretele colegilor noștri, atât a celor titulari, cât și a profesioniștilor media, care colaborează cu noi, dar și a partenerilor din străinătate. De asemenea, am prezentat modul în care specializarea s-a dezvoltat prin studierea jurnalismului în cele patru limbi română, maghiară, germană și engleză și desigur schimbarea drastică a curriculumului în sensul accentuării părții mai tehnice de producție media pe care trebuie să și-o însușească studenții. Mă refer aici la cursuri de specialitate, ateliere și proiecte extracurriculare la care am fost ajutați și de profesioniști media. Nu în ultimul rând, cartea prezintă și organizarea programelor de masterat în limba engleză, iar din 2016  organizarea specializării media digitală. Această ultimă specializare este o specializare de succes prin care dorim să-i pregătim pe tineri pentru accesarea unui loc de muncă în domeniu având în vedere că trăim în societatea informațională”, a declarat Elena Abrudan.

 

Articolul precedentPremieră la Cluj. Procedura inedită de epurare a levigatului de la Pata Rât
Articolul următorCalendar pentru Spitalul Regional de Urgență: obținerea finanțării europene de 50 de milioane de euro, până la final de an