Imagini de coșmar pentru șoferi. Drumul Național 1C care leagă Dejul de Baia Mare s-a surpat. Craterul apărut este adânc de aproape doi metri

DN1C leagă orașul Cluj-Napoca de granița nord-vestică a țării, trecând frontiera în Ucraina pe la Halmeu. DN1C trece prin orașele Gherla, Dej, Baia Mare și Seini.

Lucrarile de reabilitare a Drumului Național 1C între Dej și Baia Mare au început în 2009 și au fost executate de firma spaniolă FCC. În anul 2014, constructorul trebuia să predea Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi o șosea reabilitată total, contra sumei de 241 milioane de lei la care s-a adaugat și TVA. În 2013 însă, înainte cu doar câteva luni de termenul final, când cu toții credeau că în sfârșit traficul spre Nordul țării se va putea efectua în conditii civilizate, au apărut problemele. În zona Pasului Mesteacăn au apărut fisuri adânc.

Până la urmă drumul a cedat în mai multe locuri, și o porțiune de câțiva metri pătrați s-a surpat și a căzut cu tot cu asfalt și terasament în râpa din apropierea șoselei, scrie .dejeanul.ro. Reprezentanții CNAIR Cluj au transmis că vor da curs solicitării noastre.

În luna ianuarie, Comisia Europeană a aprobat un proiect major vizând acoperirea costurilor pentru reabilitarea unui tronson din drumul naţional DN1C între oraşele Dej şi Baia Mare. Valoarea proiectului se ridică la 57 de milioane de euro iar banii vor veni de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

”Utilizatorii acestui drum vor beneficia de condiţii de călătorie mai sigure şi mai confortabile. Pe termen lung, acest proiect va ajuta la dezvoltarea economiei locale, în condiţiile în care o mai bună conectivitate este crucială pentru o regiune. Această îmbunătăţeşte calitatea serviciilor publice şi favorizează crearea de locuri de muncă”, declara atunci comisarul pentru politică regională, Corina Creţu.

 

Articolul precedentSoluții pentru amenajarea Someșului: terase și piațete urbane pe malul râului
Articolul următorZILELE CLUJULUI 2018. Festivalul de suflet al clujenilor ia startul