Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat asocierea cu şapte comune vecine pentru introducerea trenului metropolitan.

În cadrul şedinţei de azi, primarul Emil Boc a declarat că proiectul va fi finanţat din fonduri europene.

Trenul metropolitan va circula pe traseul Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida.

Trenul metropolitan face parte dintr-un proiect integrat cu metroul din interiorul municipiului Cluj-Napoca, astfel încât în afara oraşului să existe un tren de suprafaţă, iar în oraş să fie realizat metroul; după ce iese din Cluj-Napoca trenul va fi conectat cu linia de cale ferată existentă, pentru dezvoltarea culoarului de nord al oraşului.

Edilul din Cluj-Napoca a spus că în ianuarie 2019 se vor scoate la licitaţie studiile de prefazabilitate şi fezabilitate, pentru a putea obţine chiar din acest exerciţiu financiar bani europeni pentru tren.

Viitorul se pregătește acum, dacă nu ne preocupă soarta viitorului Clujul vom ajunge peste câțiva ani în imposibilitatea de a mai continua dezvoltarea și asigurarea unei mobilități urbane de calitate în municipiu.

Coroborat cu centura metropolitană se impune și proiectul trenului metropolitan care dă o șansă de modernizare și dezvoltare și pentru partea de mobilitate și pentru cea de creștere economică a întregii zone și ajută și la o dezvoltare durabilă a transportului din zona municipiului Cluj-Napoca, prin reducerea numărului de mașini și a poluării.

Neimplementarea unui astfel de transport va avea un impact negativ puternic, materializat prin creșterea, în continuare, a traficului rutier în Cluj-Napoca, aspect care va duce la congestii, la creșterea emisiilor de noxe, a zgomotului”, a declarat Emil Boc.

sursa: cluju.ro

Articolul precedentFOTO | Tinerii clujeni cu rezultate deosebite în An Centenar au fost premiați de Consiliul Județean Cluj
Articolul următorUSR acuză: Practici de tip mafiot! Romsilva l-a urmărit și filmat ilegal pe senatorul Mihai Goțiu